Leta i den här bloggen

lördag 19 mars 2011

Bondbröd

Lite brödbakning blev det också igår. Det här receptet har jag fått av mamma. Det är jättelätt att göra och har inga konstiga ingredienser som man aldrig har hemma. Resultatet blir en knaprig skorpa med mjukt och saftigt innehåll.

Ugn: 250/175 grader. Tid: 2-2,5 h

5 dl vatten
25 g jäst
1 msk olja (eller flytande margarin)
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Värm vattnet till fingervarmt (ca 37 grader). Smula ner jästen i en stor bunke och blanda ut med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet, olja och salt. Arbeta in nästan allt mjöl, tills degen är smidig och släpper från bunken. Låt jäsa under bakduk i ca en timme.
Knåda degen på mjölat underlag. Forma till två runda eller avlånga bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk ca en halvtimme.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min. Sänk sedan värmen och grädda ytterligare 25 min. Klart!

Igår provade jag att använda dinkelmjöl med fullkorn istället för vetemjöl, för att få ett lite nyttigare bröd. Det blev lite plattare än annars men smaken blev faktiskt ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar